POS-systemen – Bindo 2017

Bindo POS is een relatief nieuwe point-of-sale (POS) bedrijf met een aantal verheven ideeën. Het doel is om kleine bedrijven geven een manier om te concurreren met online retailers door hen een manier om producten in de winkel te verkopen, online en via de mobiele geven. Bindo wordt ook de ontwikkeling van POS-systemen en andere hulpmiddelen om te helpen lokale bedrijven netwerk samen om het winkelend publiek gemakkelijk toegang tot de lokale producten. Alle functies zijn beschikbaar voor een maandelijkse abonnementsprijs. Abonnementsprijzen variëren van $ 0 tot $ 149.

Overzicht

De verwerking van betalingen kan worden geleverd door een Bindo partner, of u kunt doorgaan met uw huidige processor te gebruiken. Hoewel variëren, vonden we sample Bindo-partnered rate prijs van 2,49 procent plus $ 0,15 voor gejat kaarten en 3,49 procent plus $ 0,15 voor ingetoetste kaarten. Dit tarief is gemiddeld voor de meeste payment processors iPad POS. Het POS-systeem is in staat om de verwerking van Visa, MasterCard, American Express, China UnionPay, JCB, Diner’s Club kaarten en nog veel meer. Bindo geen Payment Card Industry (PCI) de naleving in rekening te brengen, maar als u uw eigen processor gebruikt, kunt u in rekening worden gebracht PCI compliance, chargeback of andere vergoedingen. Maand-op-maand termen zijn beschikbaar, zoals financiering door derden. Bindo beschikt nog niet over een offline-modus voor de verwerking van betalingen moet u toegang tot internet verliezen.

Deze point-of-sale systeem is ontworpen met retailers in het achterhoofd. Bindo kunt uw voorraad gegevens importeren wanneer u voor het eerst start met het gebruik van het systeem. Deze retail POS bedrijf biedt een product database, die is iets wat de meeste andere bedrijven niet bieden. Als u verkoopt barcode items in plaats van one-of-a-kind producten of diensten, kunt u deze scannen en Bindo laadt automatisch de productinformatie uit een database van meer dan 10 miljoen items. Als uw artikelen zijn in de inventaris-database, hoeft u niet naar het product informatie handmatig in te voeren. Items kunnen ook worden toegevoegd met behulp van uw smartphone. U kunt voorraadniveaus beheren en inkooporders met behulp Bindo.

Bindo’s restaurant POS-systeem omvat ook tools voor het beheren van klanten, medewerkers, meerdere winkels, een online storefront en rapportage. Met behulp van Bindo, kunt u informatie over klanten te volgen, volgen loyaliteitsprogramma’s en e-mail ontvangsten. U kunt de uitgaven geschiedenis en rapporten van klanten te bekijken om te ontdekken wie uw beste klanten zijn. U kunt werknemer profielen aanmaken en spoor gewerkte tijd met behulp van de time-klok tool. Bindo zal ook rapporten uitvoeren om u te vertellen wie uw beste verkopers zijn, en de drukste winkel uur. Dit is het enige product op de markt die een hulpmiddel voor het creëren van een online en mobiele markt via één klik biedt. Het volgt ook uw voorraad in alle drie verkoop lanen. Bindo’s business analytics bieden verkoop rapporten, inventaris rapporten, historische vergelijkingen en meer om u te helpen meer geïnformeerde zakelijke beslissingen te nemen. Financiële informatie kan direct worden geëxporteerd naar QuickBooks en Xero.

Bindo ondersteuning is 24 uur per dag, elke dag van de week, zonder extra kosten. U kunt contact opnemen met het support team via telefoon, e-mail, Facebook of Twitter. De online help center behandelt basisondersteuning onderwerpen. Bindo publiceert ook een blog en publiceert regelmatig op Twitter. Het bedrijf heeft een ontwikkelaar programma voor degenen die willen aangepaste integratie te maken en add-ons.

Bindo POS kunnen gemakkelijk de verkoop verwerken en is een handige, inzichtelijke hulpmiddel voor de detailhandel ondernemers of managers. Het blinkt uit in het beheer van de inventaris en creëert behulpzaam rapporten. Echter, als je toegang tot internet heeft de neiging intermitterend te zijn, kunt u een product te overwegen met een betrouwbare offline modus.